Minnesvärt

Här kan du finna text och bilder om vad vi gjort i föreningen genom åren!


Disco 2017

 

Påskpyssel 2017

 

Halloween 2016

Halmstads Äventyrsland 2016

 

Aeroseum 2016

 

Halloweenpyssel 2015

 

Nordens Ark 2015

En strålande sommarmorgon rullade en buss full av förväntansfulla RBU:are från Lillatorpsgatan till Nordens Ark. Precis som förra året hade vi verkligen tur med vädret. Nordens Ark ligger i ett skogsområde så det fanns gott om skugga även för oss som kan tycka att solen kan bli lite väl varm ibland.

Väl på plats delade vi upp oss åt olika håll beroende på vad man ville se. Själv följde jag en lång träväg upp mot leoparderna. Innan vi kom så långt hälsade vi dock på lappugglor och fjällugglor, som glodde tillbaka med sin intensiva uggleblick. Sedan såg vi hur en persisk leopard snabbt och vigt klättrade upp i ett träd och hämtade ner en kanin som den skulle ha till lunch. Även jag tyckte det blev dags för lunch och käkade en hamburgare uppe vid vargarna. Några vargar såg jag dock inte, antagligen låg de och vilade i skuggan.

Våtmarken blev nästa stopp för min del, där hade de storkar och tranor och andra våtmarksfåglar. I våtmarkshuset fanns ormar och sköldpaddor och liknande.

Nästa stopp blev lantgården där vi fick en guidad rundtur och även mata och klappa några av djuren. Guiden berättade om Nordens Arks arbete med utrotningshotade djur. På lantgården har de olika bondgårdsdjur som får, getter, kor, grisar och höns och även några kaniner. Man kan tycka att getter och kor kanske inte är utrotningshotade, men just de som finns på lantgården är faktiskt gamla raser som är hotade nu. Många gamla raser används inte i jordbruket längre eftersom man inte tjänar lika mycket pengar på dem. Trots att de på många andra sätt är bättre, som att de behöver mindre mat och tål väder och vind och sjukdomar bättre.

Efter det fikade jag vid entrén innan jag tog en sista titt på tigrarna, som dock var ganska slöa i värmen. Sedan var det dags att återsamlas vid bussen och köras hem till Göteborg efter en härlig dag.

Björn L
Stort tack till Bengt-Arne Andersson, Annelie Eliasson, Barbro Lindquist, Birger Bernhardson för bilder!

 

High Chaparral 2014

En vacker junimorgon klev ett gäng förväntansfulla RBU:are ombord på bussen till Vilda Västern, eller High Chaparral i Småland för att vara exakt.

Efter några timmars resa var det dags att bege sig ut på äventyr. Men först kunde man utrusta sig all möjlig cowboyklädsel i affären. Eftersom vi hade tur med vädret och kom hit på en riktigt varm dag så tror jag att de som köpte sig en hatt gjorde ett bra val. Men för egen del blev det varken hatt eller revolver denna gången.

Knallpulverdoften var tydlig när man kom in High Chaparrals huvudgata. I bakgrunden hörde man det typiska ljudet av ånglok från tåget som kör resenärer mellan den Mexikanska byn och Main Street, inte helt utan rånrisk vad det verkade som…

I indianbyn finns det livs levande bisonoxar. Riktigt rejäla djur som man verkligen inte vill bli osams med. Som tur var såg staketet stadigt ut. Man kunde också kika in i tälten eller prova på yxkastning och bågskytte.

På vägen mot den mexikanska byn mötte vi ett par hästar som jag tyckte var i väldigt lagom storlek. Stora hästar kan vara lite läskiga men de här stillsamma småhästarna var helt i min smak. Lite för små för att rida på kanske, men väldigt snälla.

När vi klev in på torget mellan de vita husen i mexicobyn fick jag lite nytta av ha pluggat spanska i skolan. Jag visste nämligen att ”helado” betyder glass så det fick bli en välkommen glasspaus i värmen. Jag funderade ett tag på att köpa mig en sombrero men skippade det.

Förutom att handla kläder och andra prylar eller äta kunde man åka runt i tåg, båt eller diligens. Ingenting jag provade dock och jag är inte säker på hur det skulle gå med rullstol, hjulångaren (båten) hade nog funkat men knappast diligensen. Det fanns också guldvaskning för den som ville pröva lyckan.

Istället tittade jag till den delen som var en hel westernstad i barnstorlek. Husen var välgjorda klassiska westernhus men något mindre än vanliga vilket gjorde att barn i 8-10-årsåldern såg ut som vuxna. Perfekt för unga att kuta runt med sina knallpulverpistoler och känna sig som äkta westernhjältar. Barnens mammor verkade däremot lite oroade av ungarnas förtjusning i att klättra på hustaken.

Efter att ha känt mig som en som en statist i en något kaotisk westernfilm en stund hittade jag en liten avsides träkyrka. Jag visserligen inte religiös men det var ändå skönt att få stunds paus från pangandet och inte minst värmen. Fast jag vill verkligen inte klaga på vädret, vi hade kanonflyt!

Ett klassiskt tivoli fanns också för den som ville åka karusell eller spela på lyckohjul. Även om det kanske inte riktigt hade den rätta Vilda Västern-känslan.

Det bjöds också på flera fartfyllda shower med olika teman. Indianshow, Zorroshow och actionfyllda westernshower.

Efter att ha mättat magen med burritos i mexikobyn började det bli dags att ta sig tillbaka till bussen. Trötta men nöjda RBU:are samlades på bussen efter en lång men händelserik. Busschauffören Kjelle styrde oss sedan med säker hand tillbaka till Lillatorpsgatan.

Därmed var årets bussutflykt över. Vi får se vad vi hittar på nästa år, men håll utkik i RBU-nytt framåt våren för jag kan verkligen rekommendera att hänga med!

Björn L

 

Jubileumsfest 2013

Drygt 40 glada RBU:are samlades på Lillatorpsgatan för att fira att föreningen fyller 60 år! Vi kom in i ett café dekorerat med ballonger i guld silver och serverades smaskig och färgglad fruktbål, med eller utan alkohol, medan vi minglade runt i väntan på att sätta oss till bords. Ordföranden Anne-Lie Jordansson hälsade oss välkomna och vi högg in på en smaskig taco-buffé. Till den hann vi med några glada visor och även ett tal av Ann-Louise Petersson som berättade om vår långa historia. Ann-Louise har varit med i RBU sedan tidigt 70-tal, hon var ordförande i många år var bland annat med om att starta sektionen för ryggmärgsbråck. Numera är hon ordförande för vår idrottsförening 3V.

Ett populärt inslag var de bordstabletter som Annelie Eliasson gjort som bestod av kollage med bilder ur vår långa historia, från tidigt 50-tal. En del festdeltagare fann sig själva eller gamla vänner på bilderna som blev ett givet samtalsämne.

Efter maten blev det ostbricka innan vi samlades i det runda rummet för musikquiz anordnat av vår trubadur. Det var en del ganska kluriga frågor och till slut stod 3V-laget som segrare på imponerande 13 poäng. Nu var tiden lagom för tårta och därefter partades det loss ordentligt ända till midnatt.

Alla verkade nöjda och glada och det var mungiporna uppåt när vi började droppa av efter ett lyckat jubileum. Jag vill avslutningsvis tacka min kollega Annelie Eliasson som lagt ner ett enormt slit för att få ihop festen, liksom alla andra som hjälpte till under festkvällen.

Björn Lindquist

 

Barnens Dag 2013

1953 var året då RBU Göteborg med omnejd föddes.
I år fyller vi 60 år och det firade föreningens barn i Slottsskogen en dag i juni. Med solen på vår sida fick vi en härlig dag.

Dagen startade med en poängpromenad som gav deltagarna möjlighet att njuta av naturen i Slottsskogen. Tänk så duktiga barn vi har i föreningen, alla vann och fick glass och reflex i pris.
I tältet som vi slagit upp fanns vår ”make up-loge”, där kunde man bli förvandlad till nästintill vad som helst. De som var lite mindre vågade nöjde sig med en tillfällig tatuering.

Undertecknad blev förvandlad till en fjäril men det smög omkring både tigrar och apor runt tältet.
Vi fick besök av en clown som roade oss med dans och gjorde ballongdjur i alla dess former.

Det sägs att hunden är människans bästa vän och det märktes på den flocken som kom enkom för vår skull. Det var terapihundar i alla möjliga storlekar. De visade upp vad de kunde och gosade med den som så ville, och naturligtvis ville vi gosa med dem.

Dagen avlutades med korvgrillning vid lekplatsen Plikta.
Många korvar grillades som sedan hamnade i hungriga magar.
Barnen vilade sig en stund och föräldrarna fick möjlighet att sitta ned och prata med varandra.

Efter korv och dryck fick barnen ny energi och gav sig av till Plikta för att roa sig.
Vill passa på att slå ett slag för den nya lekplatsen Plikta som har blivit anpassad. Det finns karuseller där man kan köra på rullstolar, bakbord som du kommer fram till med rullstol. Kompisgungor som är delvis tillgänglighetsanpassade, gungstol som är fysiskt tillgänglighetsanpassad.
Hela Plikta är uppbyggt i nivåskillnader men där finns gångar som gör det möjligt att ta sig fram över hela lekplatsen med rullstol. Under de flesta av lekredskapen ligger gummiasfalt eller bark.
Vi tackar våra sponsorer: Autoadapt AB och SCA Hygiene products AB Health Care

Annelie Eliasson

 

Resan till Aalborg

Tidig morgon startade vår resa till Aalborg i Danmark, 07.15 gick färjan så de flesta av oss var nog lite trötta.
Resan gick fort eftersom vi åkte med expressfärjan. Under resans gång upptäckte jag att vi hade med oss en riktig gambler som var oförskämd nog att vinna hela tiden, Jennifer vet dock att sluta när man vinner vare sig det gäller lotterier eller spelautomater. Jag vet också att sluta men det beror på att jag blir så himla arg över att jag inte vinner mer än 5-15 kr. Ingen maskin ska minsann lura mig på mina pengar.

Väl framme i Danmark hoppade vi på vår inhyrda buss som i ilfart tog oss till Aalborg. Som soldyrkande människa så var jag inte helnöjd med vädret då vi bjöds på lättare regn. Mina medresenärer däremot var ganska nöjda då de ju faktiskt traskade omkring hela dagen och det blir man ju ganska varm av, själv tar jag ju mig fram med min Minicrosser och störs inte av brännande sol.

Det finns mycket djur på zoot, tyvärr är min uppfattning att de var lite ostimulerade. De som såg ut att trivas med sin tillvaro var de svarta spindelaporna som hoppade, studsade och hängde i träd precis så som apor bör göra.

Ett djur jag inte visste existerade var miniflodhästen, alltid lär man sig något nytt.
En favorit är lemuren, vet inte vad det är men den är söt att titta på och verkar pigg och vaken.
Tukanen verkade trivas då den satt på sin pinne i sin miniregnskog, skulle gärna klappat den men den hade ”lite” för stor näbb.
Latast av dem all var nog de gigantiska ”marsvinen” även kallade Kapivar. De låg lojt liksom katten i solen och latade sig.

Hela dagen gick jag och längtade efter mjukglass och naturligtvis hittade jag en kiosk strax innan vi skulle åka hem. Det var antagligen lika bra det för jag köpte något de kallade för haf/haf (hälften/hälften), ett riktigt stort rån halvfyllt med mjukglass och någon slags goja, ja jag vet inte vad det var men kors i jösse namn vad gött det var. Hade jag upptäckt detta tidigare kunde jag nog tryckt i mig både en och två till och antagligen fått lägga in mig för magpumpning.
Innan vi tog färjan hem igen hann vi med att turista lite i Fredrikshamn,  tyvärr så stänger ju alla butiker så himla tidigt i Danmark så vi fick ägna oss åt fönstershopping.
Trötta och nöjda kom vi i hamn klockan 23,15 och var precis lika trötta som när vi åkte.

Annelie Eliasson, augusti 2012

 


 

Lyckad grillning trots ostadigt väder!

Runt 35 glada RBU-are samlades på Lillatorpsgatan för grillning. Egentligen var det tänkt att vi skulle vara uppe vid delsjön men det myckna regnandet gjorde att vi fick ändra planerna. Men grillning blev det ändå för som tur är har vi ju vår föreningslokal på bara ett stenkasts avstånd från Delsjön!

Vår nyinförskaffade grill ställdes upp utanför och de som ville kunde sitta inne och äta medan andra valde att avnjuta korvarna vid värmen från grillen. Några passade på att gå poängpromenaden under de stunder det var uppehåll.

Efter att alla var mätta och belåtna kom Joxelina på besök och avslutade dagen med en musikalisk trolleriföreställning där saker både försvann och dök upp på mystiska vis.


 

Full fart när över 1700 RBU-are fyllde Kolmården

 

Ett trettiotal RBU-are åkte på fredagen upp i en splitter ny buss mot Norrköping för att delta i Riksförbundets familjedag på Kolmården. Resan upp flöt på smidigt och att få plats med alla rullstolar var inga som helst problem.
Väl framme sökte sig alla mot sina respektive hotell.

Halv 9 på lördagsmorgonen började vi lasta ombord för färd mot Kolmården.
Det var tur att vi var ute tidigt för det var verkligen inga som helst problem att spendera nästan 12 timmar i djurparken. Vid entrén välkomnades vi av personal från riksförbundet och försågs med karta och program för dagen och efter det fick vi utforska Kolmården på egen hand.

För egen del blev det först en tur mot savannen där det fanns kameler, zebror och noshörningar och ett stort antal olika antiloper med olika varianter
på horn.

Sedan gick jag till aporna och trots gibbonapor, gorillor och chimpanser var det de pyttesmå dvärgsilkesaporna uppe i aphuset som var häftigast att se. Speciellt en som kom hela vägen fram till gallret och satt och tittade på oss bara några centimeter bort, den var nog lika nyfiken på oss som vi var på den.
Den var inte mycket större än en mus men ändå var det en apa.

Sedan provade jag på safarilinbanan. Jag trodde det skulle kunna bli lite knepigt med permobilen men det var inga som helst problem faktiskt. Lite trångt inne i hytten men det gick att fälla upp sätena så det blev mer plats och personalen kunde stanna vagnen helt så jag kunde köra ombord utan att riskera att missa.
Det var en speciell upplevelse att nästan ljudlöst glida fram genom luften över allehanda vilda djur som afrikanska vildhundar, lamor, antiloper, giraffer, lejon, björnar med mera.

Nu var tiden kommen för min grupps delfinshow. Det var bra att alla drygt 1700 RBU-are delats in i grupper i förväg för delfinariet var välfyllt. Innan showen
hälsades vi välkomna av förbundsordförande Agnetha Mbuyamba och sedan var det dags för delfinerna att sätta igång. Det var väldigt imponerande att se delfinernas samspel och precision i allt vad de gjorde.

Efter det tog jag ett nytt varv genom parken och tittade på rovfåglar och konstiga sydamerikanska djur som heter kapybara och ser ut ungefär som
långbenta marsvin fast stora som hundar.

Snöleoparderna fick vi se på nära håll men en av dem verkade något rastlös. Sen hann jag se järv och björn innan det var dags att via tigrarna gå tillbaka till delfinområdet för middagen. Kycklingspett avnjöts medan solen sjönk över Kolmårdsskogarna och sedan var det dags för den hemliga gästen, ingen
mindre än Markoolio, att ta scenen i besittning och ösa på.

Trots att det var bra mörkt lyckades alla hitta ut ur djurparken och tillbaka till bussen som tryggt tog oss tillbaka till Norrköping efter en fantastisk dag i aldeles perfekt sensommarväder. På söndagen var det lite sovmorgon och strax efter 12 styrde bussen hemåt igen.
Björn L
september 2011

 

———————————————————————————————————————————–

Syskonträff

Det rök om oss när vi startade, inte beroende på att vi var så snabba utan för att ett litet mindre incident inträffade innan alla kom. I vår iver att förbereda inför syskonträffen så lyckades vi smälta ner en kaffebryggare, det rök så det stod härligt till. Tur för oss att det hände innan någon kommit.

Vi var inte så många syskon men det är inte antalet som avgör vare sig nyttan eller hur kul man har. Kul det hade vi, individuella tävlingar bestående av hoppa säck, fånga simmande äpplen med munnen mm.

Att äta grillad korv en småkylig höstdag är vad jag kallar riktigt höstmys, många korvar gick det åt eftersom det tar på krafterna att tävla.
Vem som vann? Alla naturligtvis, alla barn är lika duktiga i vår förening.
Annelie E

———————————————————————————————————————————–

En otroligt härlig dag i Fun City!

Vi samlades tidigt en lördagsmorgon på Lillatorpsgatan för att med buss ta oss till Fun City, solen strålade och det gjorde vi också. Tänk att vi kan ha sådan tur med vädret.
Ca 1 timmes bussfärd och sedan var vi framme, fort fort ska det gå alla har båttom. Det som hägrar är badet, ett svalkande dopp så blir man som en ny människa. Badäventyret bjöd på mycket fart och fläkt men också avkopplande dopp.

Mitt på dagen fick alla möjlighet att gå ifrån solen utan att för den sakens skull känna sig udda (hur det än är så undrar ju folk när man håller sig i skuggan), det var dags för cirkus med glada skratt i form av 3 clowner, lindans, jonglering mm.

I djurparken bodde familjen Antonia, Fabian och lilla Lotta Älg. Det fanns också grisar, getter, kameler, m fl. Favoriterna var getterna som tog emot besök men försökte rymma när man skulle gå därifrån.

Tivoli med karuseller, ”bergbana”, ”virvelvind”, bilbanor, tågbanor mm.
För många lotteristånd i undertecknads smak eftersom jag måste prova alla, flera gånger, men några storvinster blev det inte.

Några vågade prova på att ”Gå på vattnet”, de fick krypa in i en plastbubbla som sedan blåstes upp och likt en hamster i sitt hjul fick de gå i bubblan för att ta sig fram på vattnet. Vissa lyckades medans andra föll pladask.

Att åka fyrhjuling var ett äventyr som föll flickorna i smaken, de körde så att gruset sprutade.

Alltför fort tog dagen slut och det var bara till att packa sig in i bussen igen med destination Göteborg. Så fick jag ytterligare en minnesvärd dag att lagra i RBU-facket som har tagit över en ganska stor del av mitt minne.
A Eliasson

———————————————————————————————————————————–

Så julpyntade vi i föreningslokalen

Stort TACK till alla som gjorde det så julfint i vår föreningslokal.
Ett glatt gäng samlades en lördag för att pynta och julpyssla.
Granen kläddes, adventsstjärnor dammades av och tomtar ställdes fram.
Vi gjorde smällkarameller, julkort och annat julpyssel, en härlig julstämning blev det.
För att få plats fick vi t o m sitta på golvet.

Att göra egna julkort är roligt, det märks när man ser sig omkring. Det finns glitter i nästan hela lokalen.
Julklapparna under granen är förvisso inte riktiga men de fick i alla fall mig till att längta efter julafton. Bäst att vara riktigt snäll så att tomten kommer på besök eller är det bara barnen som får besök? Nää, jag tror nog att tomten kommer till mig också om jag är riktigt riktigt snäll.
A Eliasson 2009

———————————————————————————————————————————–

SPÖKEN, MONSTER OCH ANDRA OTÄCKHETER

Återigen har vi intagit Grötö för att hejdlöst roa oss en helg. Årets lägertema var spöken, monster och andra hemskheter. Bland deltagarna fanns det gott om små gulliga monster men även ett och annat i större format.
Helgen inleddes med middag i form av grillkväll, disco och lekar i matsalen där vi hittade massor av äckliga saker. Det klättrade både spindlar och möss på väggarna, fladdermöss hängde i taken och skelett och spöken fanns det också. Och alla dessa kackerlackor som till och med fanns på toaletten.

Lördagens väder kunde varit mycket bättre men inget kunde stoppa oss, vi roade oss i alla fall. På dagordningen stod segling, fiske, och massor av lek. För att få delta i kvällens skattjakt ”tvingades” barnen att genomföra hemskheter under dagen. De skulle bl a leta efter ögon i blodbad, spindlar och kackerlackor i ett maskbo, larver och andra hemskheter. De som ville kunde under eftermiddagsregnets värsta skurar titta på film.

Till skattjaken samlades både stora och små spöken och monster, för att hitta skatten skulle de lösa en gåta som lede dem till en plats med ytterligare en gåta och så höll det på till dess att de slutligen hittade skatten nere vid stranden.

Tillbakas efter skattjakten fick vi besök av ingen mindre än Spökelina.
Spökelina är ett ledset spöke som sjöng om att det var så tråkigt att ingen blev rädda för henne när hon försökte skrämma dem som ju ett spöke bör. Men det är kanske inte så konstigt att vi inte blir rädda för spöken eftersom vi ju inte kan se dem. Tänk så förvånad Spökelina blev när hon upptäckte att vi faktiskt såg henne, men inte blev vi rädda för henne för man blir ju inte rädd för någon man kan se eller……….
Jo en och annan blev faktiskt rädd men det är kanske inte så kostigt hon ser faktiskt ganska hemsk ut och massa oljud hade hon för sig. Innan kvällen var dock alla kompis med henne och ville inte att hon skulle gå men hon skulle ut och spöka som hon gör varje kväll.

Med söndagen kom solen tillbaka och bjöd på en ganska fin förmiddag som bestod av fiske och massor av lekar. Efter lunch var de dags att återvända till vardagen igen, det är alltid tråkigt när helgen är slut men vi har i alla fall ytterligare en rolig helg att lägga i minnesasken.
Jag säger som jag brukar: Tack alla för en jätterolig helg.
Annelie E

———————————————————————————————————————————–

Coola bilar 31 maj 2009

I härlig högsommarvärme träffades vi på Backaplan. Vi var ett 20-tal förväntans¬fulla RBU:are som möttes av fem stycken coola bilar av olika åldrar. Den äldsta var en Oakland 6-54 B sedan från 1925 – en riktig Kalle Anka-bil med tak och allt. Näst äldst var en Ford B Cabriolet med passagerarplatserna i bakluckan från 1932, en högerstyrd Mercury Club Convertible med två platser från 1941, en Aston Martin DB 2 Drop Head Coupe från 1951 och sist men inte minst samlingens yngling, en Mazda MX-5 ”Miata” från 2000, en rackarns fräck bil – också den med plats för två.

Vi delade upp oss i de gamla bilarna och sedan bar det av i långsam fart på småvägar. De som inte fick plats följde efter i egna bilar. Solen sken och det var varmt och skönt; kanske lite väl varmt i Kalle Anka-bilen vars enda ventilationssystem var en nedvevad framruta. Övriga bilar var nercabbade och för dem som till äventyrs frös eller som inte gillade att håret fladdrade i vinden fanns det tidstypiska skinnmössor att låna. Vi åkte runt på småvägar i en timme innan vi var framme vid vårt utflyktsmål; Fritiofs Garage i Fläskebo som ligger mellan Partille och Landvetter.

Fritiofs Garage är en fordonssamling i privat regi. Garaget är alldeles nytt, max ett år gammalt och från utsidan ser det ut som en gigantisk lagerlokal, men när man väl kommit in genom entrédörrarna blir det uppenbart att lokalen är ett garage, men inte vilket garage som helst utan ett garage som hyser gamla bilar och motorcyklar; bland annat rariteter som en Detroit Electric, alltså framtidens elbil fast från 1919 och en BMW 319 från 1936. Dessutom finns i garaget en gammal bensinstation och ett tält från 50-talet med riktiga tältstolar från samma tid.

Barnen och inte minst vi vuxna gick runt i lokalen och beundrade alla fordon och vi fick till och med provsitta de vackra och ytterst välvårdade bilarna. Sedan var det dags för fika. Några satt ute i solen och andra satt inomhus i cafédelen av lokalen och intog våra medhavda matsäckar.
Våra chaufförer- alla hängivna entusiaster från Göteborgs Motorhistoriska Bilklubb tog väl hand om oss och var mycket vänliga. De som frågade fick veta allt om de gamla fina bilarna.

Efter fika-pausen blev vi tillbakakörda till Backaplan där bilarna väckte stor uppståndelse. Några förbipasserande ställde upp sig vid bilarna och lutade sig
till och med mot dem för att sedan fotograferas av sina anhöriga, utan att ens fråga först! Ett fenomen som ägarna till dessa uppseendeväckande bilar ofta råkar ut för när de parkerar bilarna på offentliga platser.

Vi hade, som jag hoppas har framgått, en härlig vårutflykt i trevligt sällskap den sista dagen i maj. Vi tackar medlemmarna från bilklubben så mycket för denna fantastiska dag.
Jag hoppas att det blir ”coola bilar” även nästa år!
Cattie Strand

———————————————————————————————————————————–

Vi åkte till Fun City 2009

Ett stort gäng glada Göteborgs RBU:are hoppade på den inhyrda bussen på Lillatorpsgatan tidig morgon för att roa sig kungligt.Efter en timmas bussfärd var vi framme och störtade in på Fun City för att få en upplevelse som heter duga. Det var mycket vi skulle hinna med, äventyrsbad, djurpark, tivoli, cirkus, teater mm.
Att gå på tivolit innebar som sig bör både karuseller, bergochdalbana och en hel massa lotterier med vinster i form av choklad och en hel massa gosedjur.Vi började med något som liknar Lisebergs ”Ormen Långe”. Fegisen jag åkte med tyckte att det var nog efter ca 30 sekunder och började skrika om att nu får det vara nog, STANNA! Annat var det med John Rösmark, han tyckte minsann att det var roligt.

Spunnet socker, vad vore ett tivolibesök utan spunnet socker mmm vad det var gott. Försökte också få med mig fegisen upp i ”Ragnarök” en bladning av bergodalbana och virvelvinden men nähä jag fick förlita mig på barnen som villigt ställde upp. Äventyrslandet, en attraktion som började med att man klev in i en dödsskalle och därefter blev skrämd av diverse lik och andra hemskheter fick nog de flesta ungarna att skrika av fasa.

Kamel- häst- och åsneridning är roligt, i alla fall om man är barn och vågar sig på det. Djurparken innehöll grisar, getter, lamor, dovhjortar, hönsfåglar, kameler, hästar, åsnor och säkerligen fler djur som jag inte kommer ihåg just nu. Vi fick gå på en cirkusföreställning som höll på ”cirkus” 1 timma. Dock var det en del som näst intill fick värmeslag då det började göra konster med eld och kände sig tvungna att lämna cirkustältet.

Lekplats med möjlighet att i bälte hoppa, studsa och göra volter blev ett populärt inslag.
Gillar man att åka tåg så kunde man åka en 15 minuters lång färd runt hela parken.
Tävling för alla barn som bestod i att barnen först skulle äta chips i ca 30 sekunder för att därefter vissla och det var tydligen lättare sagt än gjort. Vinnaren fick en veckas konsumtion av chips.

Äventyrsbadet blev väl använt då solens strålar gjorde sitt bästa för att hålla oss varma. För strålade, det gjorde den, jag kan med säkerhet säga att det var flera som under kvällen kände av solens smekningar. 2 pooler och ett flertal rutschbanor fanns det. Solstolarna blev snabbt upptagna av soldyrkare så den som blev utan fick ligga på medhavd handduk.

Den som ville kunde ro eka på en liten pöl men måste naturligtvis ha på sig flytväst. Det gick också att köra bumperboats, små båtar man sitter och styr i samtidigt som man sprutar vatten på mamma och pappa som står på land. Mr Berger & Gycklaren Ann presenterar en magisk trollerishow för alla åldrar.

Efter en lång dag i solen begav vi oss hem vid 18-snåret, hemresan gick bra med undantag av att toaletten. En av passagerarna nödgades gå på toaletten för att kisselera, som sig bör så spolade hon men oj oj oj vad hände då. Jo, det gick liksom åt fel håll. När hon kliver ut så kom det med henne en doft som gjorde att nästan hela bussen skrek: Vad har du gjort! Stackaren blev förtvivlad och sa: Det var inte jag och då skrattade hela bussen och sa: Nnä nä!

Ni som inte deltog missade också vår egen lilla påhittade sång, jag kan ju tyvärr inte sjunga den för er men texten är så här: Fun City Fun City Fun City Fun City Fun City Fun City Fun City på dej Fun City på mej Allt detta och lite till ingick i entréavgiften så ni som inte riktigt vet vad ni ska göra i sommar varför inte ta en tur till Varberg och roa er. Det är asfalterat så gott som överallt dock ej i djurparken men det går att ta sig fram där också. Det finns anpassade toaletter och flera ställen att äta på.Jag kan som vanligt inte göra annat än att tacka för ytterligare en otroligt rolig dag i riktigt god RBU-anda.
Annelie E
Juni 2009

———————————————————————————————————————————–

Invigning av vår nya föreningslokal

Den 6 december 2008 invigde vi vår nya föreningslokal på Lillatorpsgatan 10 i Göteborg.
Stora & små, flickor & pojkar, mammor & pappor ja totalt var vi ca 90 personer som deltog i invigningen. Vi firade med en massa god mat och läsk samtidigt som vi förlorade oss i gamla minnen.
Barnen hoppade och studsade loss i en hoppborg uppställd inomhus

Med den trollande clownen Rockys hjälp fick vi oss alla ett och annat gott skratt.
Rocky avslutade sin föreställning med att vika diverse djur av ballonger.

Vi passade också på att fira vår 55-årsdag, som inföll tidigare i år, med glasstårta i stora lass.

Vår förhoppning är att du som medlem ska känna dig välkommen till Lillatorpsgatan, Kanske kan vi hjälpa dig med något, kanske vill du bara prata över en kopp kaffe.
Vi ska i framtiden försöka hålla oss uppdaterade med den litteratur som vårt riksförbund producerar så att du kan komma hit och sitta ned en stund för att läsa och hålla dig uppdaterad.
Barn ska inte vara något hinder, vi kommer att ordna så att det även finns något för barnen att göra. Kanske tar det lite tid då det är mångas önskan och behov som vi ska försöka tillgodose. Det är bättre att det tar lite tid så att det är genomtänkt när det väl är klart.

Annelie Eliasson

———————————————————————————————————————————–

Så gick det till när RBU lekte Cowboys/Girls och Indianer på Grötö

En strålande fredag kom vi till Grötö för att få uppleva en helg som cowboys/girls och indianer. Efter att alla installerat sig i sina tippis (stugor/rum) var det dags att äta mat bestående av grillad korv och hamburgare med pommes frites.
Innan maten fick alla barnen cowboyhattar och indianfjädrar, ska man leka wild west måste man se ut som om man är lite ”wild”.

Många var trötta efter en dags skola och arbete men orkade trots det med att dansa Linedance. I långa reder stod vi (ej undertecknad, någon ) både barn och vuxna, rullstolar och rullatorer var ingetmåste ju dokumentera hinder.
De fick verkligen visa sina danstalanger, det gällde att hålla reda på inte bara sina egna fötter utan också dens som var framför, bakom och bredvid men de såg ut att ha jätte roligt.
Kvällen blev hyfsat tidig och jag tror att de flesta sov gott.

Efter en härlig frukost var det massor av aktiviteter som skulle hinnas med innan kvällen. Det var krabbfiske, vanligt fiske både från bryggan och i båt. I samarbete med Unga Örnar Rockar fick deltagarna möjlighet att prova på havsfiske. Med eller utan rullstol så skulle så många som möjligt ut på havet. Tyvärr så fick inte alla plats men vi hoppas att det blir fler tillfällen.

Under dagen skulle barnen delta i fem st ”stationer” bestående av ädelstensvaskning, hitta vilda djur, prickskjutning (med vattenpistol), fånga hästen och sätta fast sheriffstjärnan, vid sista stationen fick man en sheriffstjärna.

Naturligtvis åt vi lunch men middagen var en riktig wild west middag, en härlig tacosbuffé serverades.
Efter middagen skulle alla med sheriffstjärna gå på skattjakt och behöver jag egentligen tala om att alla barnen hade en sheriffstjärna.
De delades upp i 3 lag med varsin skattkarta, skattkartan ledde dem till ytterligare 2 skattkartor innan de återigen sammanfördes för att få den sista kartan.
En himla massa sheriffer var det som for omkring för att hitta skatten och naturligtvis så gjorde de det, skatten bestod av en massa jutesäckar med godis. De som inte åt godis fick andra saker som uppskattades.

Kvällen avslutades på stranden vid en öppen eld med Pontus & Krille som spelade passande musik, en Indiankvinna dansade kring elden undra vem det var……
Kvällen kunde inte sluta bättre, alla fick en chans att slappna av innan det var dags att gå och lägga sig efter en dag fylld av massa skratt och glädje även om en och annan tår ibland föll när leken blev för häftig.

Söndagen bestod av frukost, lek och lunch, därefter åkte vi hem igen.
Tack alla för en mycket rolig helg
Annelie E
2008

———————————————————————————————————————————–

Pirater, spöken, prinsessor, dinosaurier, lejon och ett flertal andra kom på maskeraden

Skallrande frasiga kycklinglår, grillade fladdermusvingar, monsterpizza, smaskiga spökmuffins var några av de saker som stod på menyn. En massa godis, chips och dricka hann vi också få i oss, vår aptit var det absolut inget fel på.

Trollkarlen Robert Berlin kom för att inviga oss i magins värd.

Dansa fick vi göra i bästa 70-tals stil med discolampan strålande över oss.

Stort tack till Alice och Anna som fixade maten samt Ann-Britt som fixade chips.
Annelie E
November 2007

———————————————————————————————————————————–

Läger på Uspastorp

Vi var några tappra familjer som åkte till Uspastorps konferens och friluftcenter 21-23/9 2007.Att jag skriver tappra beror på att det regnade otroligt mycket just den här fredagen, när vi skulle åka. Vi fick denna möjlighet genom RBU, och de som hade ordnat detta familjeläger var Rose-Marie Salfjord och Marianne Avesand. Stort heder till dessa.

Fredagskvällen skulle ha börjat vid grillen, men pga vädret blev det middag inomhus. Kvällen fortsatte med familjespel av olika slag, mys och att bara vara.

Lördag morgon serverades en mycket god frukost kl 9.00, och sedan tog aktiviteterna vid. Som tur var så var det uppehåll så vi kunde vara ute hela dagen. Förmiddagen ägnades åt samarbetsövningar i grupp ute i skogen. Där fanns det olika stationer där bl a grupperna skulle plocka upp plåtburkar med en magnet.

Vid en annan station bar gruppen en av deltagarna genom ett ”spindelnät”. Den som blev buren hade en kopp med vatten som skulle hällas i en hink. Efter detta var det dags för lunch.

På em badade barnen i en vedeldad badtunna, badade bastu och doppade sig i det 12 gradiga vattnet i poolen. Allt detta skedde under uppsikt av föräldrar som föredrog varmare väder. Efter denna händelserika dag var det dags för middag, som till alla barns förtjusning bestod av Taco-buffe´. Väldigt gott tyckte både stora och små. Kvällen fortsatte i gott sällskap, och det var inte svårt att somna efter all frisk luft vi fått. Vi föräldrar fick också möjlighet att träffas ensamma och prata med varandra. Detta var mycket uppskattat.

Söndagen började även den med uppehåll och god frukost. Vi fortsatte förmiddagen med nya samarbetstävlingar, såsom blåsrörsskytte, manuell labyrint, slangbella och bågskytte.
Helgen avslutades med härlig lunch och sedan styrde vi hemåt. Med oss i bagaget hade vi nya upplevelser, många nya vänner, och mycket frisk luft
Wibeke Prang
September 2007

———————————————————————————————————————————–

Härligt är det att njuta av solen och särskilt i Ayia Napa på Cypern

Här följer några skildringar från deltagare

44 personer totalt var vi som åkte iväg till Cypern i år, en salig blandning av flickor & pojkar, tjejer & killar, tanter & farbröder med minst en sak gemensamt, vi är RBU:are.

Lite strul blir det alltid på resan men det hör liksom till, det blir lite mer ”spännande” då, att det strul var med rummen väl framme på hotellet hör inte till vanligheten och i slutänden löste det sig ganska hyfsat. Veckan i övrigt var helt underbar med massa plask i poolen och havet, promenader, goda middagar mm.
Annelie E
September 2007

Efter att ha lapat Cypriotisk Ayia Napasol hela dagen och tagit långa, sköna bad i varma hotellpooler och 30 gradigt medelhavsvatten njöt vi av RBUvännernas sällskap i Limebaren på hotellet med kvällsdrink i handen. Det trista Göteborgsvädret och den gråa vardagslunken kändes långt, långt borta. När drinkarna var urdruckna gick vi i samlad tropp för att äta middag på någon närbelägen restaurang. Lagom till att maten var uppäten och magarna fulla var det dags för show på hotellet. Fyra duktiga svenskar uppträdde med sång och dans. Sedan var dagen slut för vår del. Så höll det på i en hel underbar vecka med god hotellfrukostbuffé som höll oss mätta till långt in på eftermiddagarna tills det var dags för mycket sen lunch på någon hotellrestaurang eller snackbar på någon av de närliggande stränderna, Sandy Beach eller Nissi Beach.

Tiden formligen skenade iväg och nu är vi hemma igen. Tillbaka i vardagen. Kontrasten är enorm.

Tack, Annelie E, Anne-Lie J och Christina som arrangerade resan och ett extra tack till Christina som hjälpte till och passade Are när det behövdes.
Glada hälsningar från Catarina med familj

Med David Urwish i hörlurarna och barnen bandandes i poolen kan man inte tänka på något annat än hur bra vi har det här i Aya Napa.

De senaste dagarna har vi fyllt med god mat och dryck från hotellets restaurang och restaurangen mitt emot. Den grillade fisken slår allt hitintills. För att sedan inte tala om de goda drinkarna som serveras i baren. Sparsamma som vi är ser vi till att vara i baren just när det är happy hour. Två valfria drycker för priset av en. Alice gillar Cola med glass, Floater och för Tims del har det blivit allt för många color. Lite senare ikväll har vi bokat bord på hotellets restaurang för att tillsammans med andra RBU familjer njuta av kvällens tema som är Amerikansk. Mats ser framemot stora stekar själv är jag förtjust i grillspett, och barnen lär inta hamburgare med pomfritt med god aptit.

Till semestern hör att man ska läsa en god bok, en bok som jag inte kommer att glömma i första taget är Busters öron av Maria Ernestam. Medan barnen leker i poolen har jag snart läst klart denna fantastiska bok.

Vi är glada att vi fick följa med på denna RBU-resa till Cypern.
Anna, Mats, Tim & Alice

Under hela veckan har det varit frisörer från Sverige på utbildning. Deras utbildning gick ut på att lära sig att klippa nya frisyrer. Alla som var frivilliga fick lov att vara ”modeller”/ provdockor.

Jag och min mamma och många från RBU-gruppen ställde upp och kommer nu hem till Sverige med nya frisyrer och ny hårfärg.
Nathalie A

Suverän resort som är perfekt anpassad. Massor av sol,
bad och god mat. Goda drinkar i baren vid happy hour.

Vi har träffat många nya människor plus många som vi träffat tidigare men inte sett på länge, Trevliga kvällar med underbara RBU: are. Det fanns alltid någon att gå ut med, göra utflykt eller bara att tjöta lite med vid poolen. Barnen har fått nya kompisar och haft jätte roligt. Fint att hjälpas åt med syskon så att allas behov tillgodoses.
Marie, Malin & Linn

Äntligen har vi vågat oss ut på vår första flygresa tillsammans
Visst var det pirrigt at ge sig iväg med alla hjälpmedel. Lyft, rullstolar, duschstol, ja 100 – 1000 tals prylar som skulle med. Och in skulle vi i planet och ut igen på plats på Cypern vilket var en upplevelse i sig. Väl installerade så har det bara varit positivt. Vi känner ju att vi inte är ensamma och det har känts tryggt på vår första flygresa. Men vi var ju en av de familjer som slapp krångla med rummet för det blev ju rätt från början.

Det som vi har tyckt varit väldigt bra är att det till och med har funkat för Rickard att bada i poolen på hotellet. Han har inte vågat bada sedan hans rygg opererades för 2.5 år sedan, men på denna resan har han badat varje dag. För oss har denna resa betytt otroligt mycket. Det har inte bara varit en möjlighet att få komma till Cypern med härliga bad, värme och sol. För oss har det även betytt att vi nu vet att det fungerar för oss att resa. I framtiden vågar vi planera ytterligare resor. Om det fungerat nu så fungerar det igen, och igen och igen.
L E K

———————————————————————————————————————————–

Ett besök i Vilda Västern

35 st RBU:are tog sig för att åka till High Chaparall för att utforska vilda västern. Tidig morgon gick resan från Dalheimers Hus med buss, det är ju inte så där jätteroligt att åka buss när man är liten men ett målar-pysselhäfte och kritor underlättade resan lite. Att vi stannade för en bensträckare gjorde också resan lite kortare.

Väl framme spreds vi ganska fort likt indianfjädrar i vinden. Alla lika upptäckarlystna skulle jag tro. Man kan inte bli annat när man helt plötsligt hamnar i en helt annan värd. Det fullkomligt kryllade av cowboys och cowgirls. Om man inte passade sig så förelåg risken att man blev överkörd av diligensen. Ångloket tjöt och det small högt mest hela tiden ja ett himla väsen var det. Rätt var det var så kom det indianer och man viste inte riktigt om man skulle bli rädd eller bara skratta.
I New Mexico kunde man titta på dans och äta mexikansk mat och naturligtvis shoppa loss i butikerna.
Indianbyn var fylld med massa tält och det fanns även bisonoxar att titta på, man kunde köpa indiansmycken, kläder, redskap mm.

Ångloket gick en runda med jämna mellanrum och tjöt värre än värst. Om jag inte tar fel så föregick det ett och annat rån där också. De som ville kunde testa på tjurridning, förvisso inte en riktig tjur men i alla fall, undertecknad gjorde det….inte, men det var kul att titta på.

Mitt i High Chaparall finns det en mindre stad där man fick se hur det kunde gå till när tjuvar och banditer intog staden, jäklar i mig vad det small och rök, barnen tyckte antagligen att det var något bland det roligaste (upplevelsen är gjord för barn) för inte såg de skrämda ut.
Om man ville kunde man också gå på ett litet Tivoli med karuseller, flygplan, radiobilar. Lotterier mm. Tyvärr hann jag inte med att vaska guld vilket man kunde lära sig men jag hoppas på ett annat tillfälle.

I flygande fläng tog dagen slut man hann knappt komma dit förrän man skulle åka hem igen och då var vi ändå där ca 7 timmar.

Hemresan gick i katten Gustafs tecken, vi satt/halvlåg i våra sätten på bussen och glufsade i oss lite smått och gott samtidigt som vi tittade på ett äventyr med just katten Gustaf.

Tack alla medresenärer för jättekul dag.
Med pennan i hand
Cowgirl Annelie E
juni 2007

———————————————————————————————————————————–

Lyckade samåkningar i Häftiga, coola bilar och frisyrer…
med Göteborgs MotorHistoriska Klubb

Vädergudarna står på RBU:s sida, i alla fall gjorde de det den 2 juni. Det såg illa ut på morgonen, många ringde och rapporterade om både regn och blåst. Skulle vi, eller skulle vi inte åka? Göteborgs MotorHistoriska Klubb tog beslutet… vi kommer.

Nog kom de alltid och med vilka häftiga bilar, både mammor, pappor och vuxna blev begeistrade. När alla tagit plats åkte vi i karavan mot Slottsskogen och genom stan till Ramberget. Det var nog inte bara jag som sträckte på mig och kände mig lite mallig när folk stannade till och tittade på oss med avundsjuka i blicken.

Väl uppe på Ramberget kastade solen varma blickar på oss och det var dags för grillning, korvar i stora lass grillades och fyllde hungriga magar tillsammans med en och annan läsk. Utsikten från Ramberget gjorde sitt till för att måltiden skulle bli kanon. Det fina vädret gjorde att några familjer följde upp och kom direkt till Ramberget.

När så alla var mätta och belåtna var det dags att ta sig tillbaka till Dalheimers Hus, att vägen till Dalheimers kunde vara så lång och så fin hade jag ingen aning om. Vi åkte via Lilleby och en massa kringelikrokvägar som innebar att det kändes som om man var långt ute på bondvischan. Vi fick se ställen som i alla fall undertecknad aldrig sett tidigare. Väl tillbaka på Dalheimers hade många fått nya frisyrer, det blir så när man åker ”cabbe”.

Ett stort TACK till Göteborgs MotorHistoriska Klubb som gav oss en oförglömlig dag med otroligt Coola Bilar.
Annelie E
juni 2007