×

Vad vill du söka på?

skriv sökord och tryck ENTERRBU Tipsar

På den här sidan tipsar vi om aktiviteter och andra saker som görs av andra än oss, men som nog kan intressera våra medlemmar.


Bildsamt – bilder som stöd i samtal om våld

Inbjudan till slutkonferens

Låt oss prata om våld – med stöd av bilder

 

16 januari 2019
08:30–16:00
Wallenstamsalen
Göteborgs stadsmuseum
Norra Hamngatan 12
Göteborg

 

Varmt välkommen!
Bildsamt är ett treårigt projekt som drivs av DART – kommunikations- och dataresurscenter, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det är finansierat av Arvsfonden.
Projektets syfte är att göra det möjligt för alla att prata om våld, även för personer med kognitiva och kommunikativa funktionsnedsättningar som är i behov av kommunikationsstöd. Detta är särskilt angeläget då dessa personer enligt forskning löper större risk att utsättas för våld.
På slutkonferensen kommer bland annat Bildsamts bildstödsmaterial att presenteras.
Konferensen är kostnadsfri. Vi bjuder på fika. Lunch ordnas på egen hand.
Välkommen att anmäla dig på DART:s hemsida: http://www.dart-gbg.org/bildsamt
Har du frågor? Mejla: karin.torgny@gmail.com

 

Mer information om tider, program, talare med mera finns här: Inbjudan Bildsamts slutkonferens


PRESSMEDDELANDE: Alla har rätt!

”Alla har rätt” – heter Teater Kattmas nya projekt – 12 nyproducerade scener som bygger på de medverkandes egna berättelser. Föreställningen består både av teater och film.
Temat är – vad är det som är verkligt viktigt just nu – idag, 2018? Det blir en oförutsägbar, omtumlande resa mellan liv och död, kärlek och hat, konflikter, uppgivenhet och hopp, drömmar och mardrömmar, tillgänglighet och delaktighet….
Titeln syftar på allas rättigheter, allas rätt till ett självständigt, fullvärdigt liv utifrån var och ens möjligheter och förutsättningar.
Att alla ska ha samma rättigheter är ju en självklarhet. Sägs det. Men hur är det idag, därute i den verkliga världen, bortom alla visioner och vackra ord? Frågan är om det ska vara ett frågetecken eller utropstecken efter titeln? Har alla samma rättigheter och möjligheter idag, oavsett ev funktionsvariationer, ursprung, könsidentitet? Och om svaret är nej på den frågan – vad ska vi göra åt det? Det känns som om det har varit bråttom väldigt länge nu.
Teater Kattma är teatern som arbetar för ett samhälle som är för alla och för att det en dag ska vara lika självklart med rullstolsburna skådespelare på våra scener som det är med gående. Hjärtligt välkomna till vår nya föreställning – ”Alla har rätt”.

 

Föreställningar:
Söndag 28/10 17:00 Premiär
Hultbergssalen, Dalheimers hus, Slottsskogsgatan 12, Göteborg.
Söndag 11/11 17:00
Hultbergssalen, Dalheimers hus.
Måndag 12/11 19:00
Hultbergssalen, Dalheimers hus.
Söndag 25/11 17:00
Hultbergssalen, Dalheimers hus.
Måndag 26/11 19:00
Hultbergssalen, Dalheimers hus.

 

”Alla har rätt!” kommer även att
spelas 6-7/12 under Göteborgs Stads Funktionsrättsvecka. Lokal – Svenska Mässan.

 

Dramatisering och regi – Hans Sjöberg.
Skådespelare – Astrid Steen, Kristina Kindberg, Andreas Hane, Felicia Sparrström, Evelina Charlie Larsson, Angela Åquist, Bobe Rahro, Viktor Lysell, Emelie Ekendahl, Ylva Fredriksson, Åsa Wendel och Hans Sjöberg.

 

”Alla har rätt” ingår i det kulturstrategiska utvecklingsarbetet 2017-19, som Teater Kattma har stöd från VG regionens kulturnämnd för. Projektet genomförs i samarbete och med stöd av VG regionens kulturnämnd, DHRG, Unga Rörelsehindrade och Sensus.
Biljetter och mer info på 070-6336704, teaterkattma@telia.com eller www.teaterkattma.se.
Hjärtligt välkomna!

PRESSRELEASE ALLA HAR RÄTT (1)

AFFISCH ALLA HAR RÄTT (1)


Att flytta hemifrån – för dig med en funktionsnedsättning

Vad innebär en bostad med särskild service och vem får möjlighet till detta stöd? Vilket annat stöd finns möjlighet till i en ordinär bostad? Hur går en behovsbedömning till? Lots för barn och vuxna med en funktionsnedsättning bjuder in till en informationsträff med planeringsledare inom funktionshinderområdet, 1:e socialsekreterare inom myndighetsutövning och anhörigkonsulent.

 

Du som behöver teckenspråkstolk eller språktolk, kontakta oss senast en vecka innan. lotsforbarnochvuxna@socialresurs.goteborg.se

 

Onsdag 22 Nov

PLATS: Anhörigcenter Karl Gustavsgatan 63

TID: 17 – 19

KOSTNAD: Ingen kostnad

Begränsat antal platser. Anmäl dig senast den 21/11 till Lots för barn och vuxna med funktionsnedsättning 031- 367 98 08


Relaxed Performance

Konsert där alla, oavsett temperament, ålder och funktion, är välkomna att ta till sig musiken på sitt eget sätt. Här finns möjligheter att röra sig runt, dansa, sjunga eller bara lyssna. Med musiker ur Göteborgs Symfoniker och Danskompaniet Spinn i Stenhammarsalen.

Salen är onumrerad. Rad två på parkett är reserverad för synskadade och rad ett för rullstolsburna och ledsagare.
Samtliga ledsagare går gratis på konserten – biljetter bokar du via biljett@gso.se eller telefon 031-726 53 00.
Starta eftermiddagen med en riktigt god fika i vackra Stenhammarfoajén. Kaféet har öppet från 13.30. Läs mer på gso.se

 

UPPDATERING:

Meet and greet före konserten

Klockan 13.30 kan du möta några av dagens artister i ett samtal om kulturens kraft och allas lika rätt till konstupplevelser. Vi delar med oss av vår strävan att ständigt hitta nya sätt att nå ut och nå in – att interagera med samhället, att beröra människan. På plats finns Spinns konstnärliga ledare, Veera Suvalo Grimberg tillsammans med musiker ur ensemblen. Träffa också Maria Nilsson från mässan Leva & Fungera och Ulrika Lind från Kulturarenan.se – en samlingsportal för kultur online. Samtalet leds av Petra Kloo Vik ansvarig för Göteborgs Symfonikers barn och ungdomsverksamhet.

Här kan ni läsa mer om konserten:
https://www.gso.se/program/konserter/relaxed-performance-5/2018-10-06-15:00/

Här är en länk till Facebookeventet om ni vill dela det:
https://www.facebook.com/events/263634287543572/

 

LÖR 6 OKT KL 15.00
LÖR 30 MARS KL 15.00

 

Läs mer här!


Abiskojaure för dig med funktionsnedsättning

Den 9-13 september ordnas en tillgänglig vistelse i Abisko.

Naturen och fjällen är för alla. I den södra änden av Abiskonationalpark ligger en tillgänglighetsanpassad fjällstuga som välkomnar till upplevelser i vacker fjällmiljö.

Efter en utsökt välkomstmiddag på Abisko Fjällstation, ges tips och råd av certifierade guider om att vistas på fjället. På morgonen ger vi oss iväg till Abiskojaure till fots eller med Helikopter (ingår ej). Tillsammans upplever vi den majestätiska fjällvärlden, lär oss mer om flora och fauna i området och badar vedeldad bastu.

9-13/9 2018

I priset ingår:
Två nätter logi enkel/dubbel-rum i huvudbyggnaden ink frukost, linne städ.
Två nätter logi, ospec i fjällstuga
Två 3-rätters middagar på Fjällstation
Lunchpaket
Alla måltider i fjällstuga
Certifierad guide

 

RBU har varit i kontakt med arrangören för att få lite mer detaljer och fått följande svar:

“På hemsidan står grundläggande information och pris, och när man klickar på “viktig information” kommer man till ett informationsblad med all praktisk information man behöver. Därifrån kan man gå vidare och läsa mer genom att klicka på fler länkar. För att underlätta har jag här lagt med länkarna till all denna information.

https://www.svenskaturistforeningen.se/paket/abiskojaure-for-dig-med-funktionsnedsattning/

https://www.svenskaturistforeningen.se/app/uploads/2018/06/infoblad-och-packlista-abiskojaure-for-alla-ny-2.pdf

https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-abiskojaure-fjallstuga/om-anlaggningen/

https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-abiskojaure-fjallstuga/tillganglighetsanpassad/

Som framgår av informationen är det alltså inga problem att rulla med rullstol mellan helikopterlandningen, sovlogementet, dasset, bastun och stugvärdarnas hus där butiken ligger. Vi räknar med att ha en skön eftermiddag, en heldag och en förmiddag på stugplatsen då vi njuter av fjällvärldens majestät och ägnar oss åt det som intresserar oss. Kanske måla, fota, skriva eller bara vila med en god bok. Jag kommer att berätta om en del växter och djur i området och vi lagar mat tillsammans.

Det går att få hyfsat billiga flygbiljetter till Kiruna om man är ute i god tid, likaså på nattåget och då kommer man hela vägen till Abisko Turiststation / Fjällstation som har en egen tågstation. Kolla med SJ att den sovvagn där handikappkupén ligger, verkligen har rullstolslyft om du bokar nattåg. Likaså att det är med sittvagn som har en lyft. Sovvagnarna i nattåget från Göteborg går nämligen normalt bara till Luleå vilket innebär att man måste byta i Boden till en sittvagn som fortsätter mot Narvik. Det ska alltid finnas med en sittvagn med rullstolslyft i de tågseten, men det är bra att dubbelkolla att just den vagnen finns med. Jag bor i Jokkmokk och åker ganska ofta nattåg söderut. Min erfarenhet är att det numera, efter en del barnsjukdomar, går riktigt bra att ha rullstolen med på nattåget!

Flyger du måste du ordna färdtjänst från Kiruna flygplats till Abisko. Det ordnas med kupong för “färdtjänstresa i annan kommun / gästande färdtjänst i annan kommun”. Det kalls lite olika i olika kommuner. som du säkert redan vet. Det behövs inte riksfärdtjänst eftersom Abisko ligger i Kiruna kommun, trots att det är 10 mil att åka.

Det finns helikopter med plats för 4 eller 6 passagerare och det blir billigare om man är flera, naturligtvis. Vi har fått kommentaren att helikopter är dyrt. Delar man på en helikopter som tar 4 personer blir priset / person dryga tusenlappen. Men, det är väl med den här resan som med alla resor man gör, att för de flesta av oss gäller att vi måste spara för att kunna genomföra en resa/ett arrangemang.”


CallforAll – fjärrkommunikation för personer med komplexa kommunikationsbehov

Testa videotelefoni med talsyntes och symboler!

Har du kommunikationssvårigheter?

Använder du talsyntes ihop med text eller talsyntes ihop med symboler?

Har du något av programmen Grid, Communicator eller Rolltalk Designer?

Vill du prova en ny videotelefonitjänst där du kan använda din talsyntes eller ditt symbolsystem?

Bor du i Västra Götalandsregionen?

Då är du välkommen i vårt projekt!

Mer information finns på följande länk: http://www.dart-gbg.org/callforall


En film från Riksgymnasiet om alternativ kommunikation

En informationsfilm om hur Riksgymnasiet i Göteborg anpassar studierna för elever som använder AKK.

AKK på Riksgymnasiet Göteborg

En informationsfilm om hur Riksgymnasiet i Göteborg anpassar studierna för elever som använder AKK.

Publicerat av Riksgymnasiet Göteborg Måndag 19 december 2016